Stukje geschiedenis

Frater Friar Juan Abreu de Galindo verteld ons in zijn History of the Conquest of the seven islands of Gran Canaria, edition 1632, page 103, dat onder de inwoners van de Canarische eilanden en La Palma vaak ‘s nachts een demon verscheen "zoals een grote en fleecy hond”, welke zij de "Tibisenas" (in Canaria), and "Irnene" (in La Palma) noemden. Het is onnodig te zeggen dat de herkomst van deze zogenoemde demon een raadsel is. Wel bekend zijn de verhalen, de geloven, de demonen en de goden als een cultureel erfgoed. En duidelijk is ook dat deze grote en fleecy hond goed kon leven op de Canarische eilanden en La Palma. Vandaag de dag, in La Palma bestaan er een handvol fans welke de langharige honden fokken en Garafianos noemen. Deze honden hebben uiteraard niets met deze demonenverhalen te maken maar zijn een recent product van Collies en iets wat lijkt op een Duitse herdershond.

De Herder Garafiano wordt soms ook wel Spaanse Collie genoemd, maar het is onduidelijk of het wegens zijn fysieke verschijning of zijn erfenis is. Sommige liefhebbers van dit mooie ras beweren dat er slechts een beperkt aantal zuivere Garafiano honden vandaag de dag te vinden zijn, dankzij talrijke kruisingen met andere rassen in de loop van de 20ste eeuw, zoals met de Duitse Herdershond en Schotse Collie. Er is ook een theorie dat alle Garafiano’s met rechte oren kruisingen zijn, maar deze uitspraak is niet erg populair, wegens het feit dat er eigenlijk meer Garafiano’s met staande oren zijn dan Garafiano’s met tiporen. Er is ook een verscheidenheid aan kortharigen, maar het langharige type is het meest voorkomend en gewaardeerd.

Oorsprong van het ras

Oorsprong: Oude eilandrassen gekruist met Spaanse honden
Geregistreerd ras: Ja
Geregistreerd sinds: 1982
Aantal geregistreerde teefjes: 100
Organisatie die zich bezig houdt met het ras: Asosiación Española del Perro Pastor Garafiano. C/ O'Dally, 31 38700 Santa Cruz de La Palma.

Algemene informatie

Soort: hond
Meest bekende naam: Perro Pastor Garafiano
Classificatie: Erkend ras
Actuele staat van domestificatie: gedomesticeerd
Hoofdzakelijk voorkomend: In het verleden is dit hondenras ontwikkeld op het eiland La Palma, vervolgens hebben enkele exemplaren hun weg gevonden naar andere eilanden op de eilandengroep.
Hoofdzakelijk gebruikt als: 1.  Herdershond 2. Gezelschapshond

Populatie

Jaar waarop de gegevens betrekking hebben: 1996
Totale populatie: 900
Gegevens van deze publicatie zijn verkregen door telling van het aantal honden
Aantal reutjes waarmee gefokt wordt: 800
Aantal teefjes waarmee gefokt wordt: 100
Stand van de totale populatie honden: toenemend
Percentage van het aantal teefjes waarmee zuiver gefokt wordt (dus met gebruik van een reu van hetzelfde ras) : 95%

De Garafiano

Het ras werd vooral gebruikt ter verdediging en bewaking van de kudde (Geiten, Cabra Palmera). Moest grote afstanden kunnen afleggen, vandaar dat zijn gang licht en gemakkelijk is om zomin mogelijk energie te verliezen. Ze hebben een groot aanpassingsvermogen en zijn zelfverzekerd en intelligent. Dit ras is een zeer snelle agent en vergt heel wat beweging. Hij is volgzaam en gelijk gestemd. De altijd waakzame Garafiano is gemakkelijk te trainen en maakt naast een goede waakhond, een fijne familie metgezel. Ze kunnen goed overweg met kinderen en andere honden. De Garafiano is een gehoorzame en vriendelijke hond.

Verschijning

Middelgrote tot grote hond. De achterhand is in de regel 1-3 cm hoger dan de schouderpartij. Relatief korte hals en fijne kop vergeleken met het lichaam, dat krachtig gebouwd is. Het lichaam is lang en robuust, niet te kort met diepe, brede borst en licht gewelfde ribben. Snuit is altijd zwart en ogen bruin. Licht gewelfd voorhoofd, de oren ver achter op zijn kop, dan wel hangend of een beetje omhoog. Lange dichte beharing, met wollige ondervacht.
Staart: Lang reikend op de sprong, sabelvormig. Tussen de sprong gedragen wanneer de hond in rust is. Matig gekrult wanneer de hond in beweging is. Voetzolen zijn dik en stevig .

Raskenmerken

Gewicht van volwassen reuen (gemiddeld, in Kilo's): 28-35
Gewicht van volwassen teefjes (gemiddeld, in Kilo's): 24-30
Schofthoogte reutjes (gemiddeld, in CM): 57-64
Schofthoogte teefjes (gemiddeld, in CM): 55-62
Kleuren: bruingeel ("leeuwkleur"), geel, grauw
Speciale kwaliteiten van het ras:
Aangepast aan een bepaalde omgeving: Het ras is zeer goed aangepast aan stijle bergen en is zeer primitief/authentiek.
Andere speciale kwaliteiten: Zeer mooie herdershonden, zeer intelligent, trouw en gevoelig (zachtaardig) Zeer goed met kinderen.